Avertisment pentru toți șoferii: ochii pe pompă, că se schimbă prețul. S-a aflat acum de ce

de: Andrei Simion
20 11. 2020

OPEC și-a revizuit estimările referitoare la cererea de petrol pentru restul anului și pentru 2021, pe baza unei perspective economice care a fost sub așteptări și pe baza creșterii numărului cazurilor de coronavirus.

În raportul lunar, OPEC anticipează că cererea de petrol la nivel mondial se va contracta în 2020 cu aproximativ 9,8 milioane de barili pe zi, în termeni anuali. Estimarea este o revizuire în scădere a cererii cu 0,3 milioane de barili comparativ cu luna trecută.

Pentru anul viitor, OPEC anticipează o accelerare a cererii de petrol cu 6,2 milioane de barili, în termeni anuali, ceea ce înseamnă o revizuire în sens negativ cu 0,3 milioane de barili față de estimarea din octombrie.

Ce spun de fapt cifrele OPEC?

Organizația și-a redus în mod constant perspectiva referitoare la cererea din 2021, de la un nivel inițial de 7 milioane de barili, în luna iulie.

“Aceste revizuiri în scădere iau în considerare ajustările negative ale perspectivei economice pentru economiile din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, din cauza măsurilor de combatere a răspândirii Covid-19 și a impactului advers avut asupra transporturilor și cererii de carburanți industriali până la jumătatea anului 2021”, arată raportul OPEC.

Raportul a fost publicat înainte de reuniunea din perioada 30 noiembrie – 1 decembrie a OPEC și a aliaților din afara organizației, la care se va discuta despre următoarea fază a politicii referitoare la producția de petrol.

Alianța, cunoscută sub numele de OPEC+, care include și Rusia, a convenit o reducere record a producției de petrol, cu 9,7 milioane de barili de petrol pe zi, începând cu data de 1 mai.

În luna august, reducerea a fost revizuită la 7,7 milioane de barili de petrol pe zi, o măsură asemănătoare urmând să fie luată la începutul anului viitor.

Cum sunt resimțite aceste cifre de către rafinăriile din Europa?

În iunie 2020, Gunvor Group a spus că ia în considerare oprirea producției la rafinăria cu o capacitate de 110.000 de barili de petrol pe zi din Anvers, Belgia, având în vedere că pandemia de Covid-19 a afectat viabilitatea economică a acesteia.

Petroineos a declarat, marți, că plănuiește să oprească aproape jumătate din capacitatea de producție a rafinăriei care procesează 200.000 de barili pe zi în Grangemouth, Scoția.

Compania franțuzească Total a declarat în septembrie că investește mai mult de 500 de milioane de euro pentru a face conversia rafinăriei din Grandpuits de la o platformă care folosea petrol la o platformă care va produce combustibili și plastic din materiale ecologice.

Compania de consultanță energetică Wood Mackenzie pune rafinării din Olanda, Franța și Scoția pe o listă de posibile închideri.